Bowers and Wilkins P3 koptelefoon

IMG_2305

Ik ben als student veel onderweg en ik luister dan graag muziek. Een goede koptelefoon is belangrijk om optimaal van de muziek te kunnen genieten. Niet zo lang geleden kocht ik een nieuwe nadat mijn vorige kapot was gegaan, en ik vertel je er graag meer over!

Ontwerp

De Bowers and Wilkins P3 heeft een kabel van 1,2 m lang, wat ik een prima lengte vind. In de kabel zit een knopje om het volume te regelen, maar deze werkt alleen met Apple producten en heb ik niet kunnen testen. De koptelefoon is on-ear, iets wat ik wat griezelig vond toen ik hem kocht, want mijn oren doen snel pijn bij klemmende koptelefoons. De verkoper verzekerde mij dat ik daar geen last van zou hebben. De hoofdband wordt na een aantal uren dragen minder stug. De kussentjes zijn van warmtegevoelig geheugenschuim, dus ze passen zich snel aan aan de vorm van je oren.

IMG_1859b

De hoofdband is makkelijk in te klappen om compact mee te nemen. Je krijgt ook een mooie beschermdoos waar je hem in kan stoppen voor als je de koptelefoon niet los in je tas wilt gooien (of als je hem wil verbergen voor huisdieren die graag dingen opeten). De hoofdband is traploos te verstellen, wat erg handig is. Veel hoofdbanden werken met tandjes, en dan kan het zijn dat de perfecte grootte voor jouw hoofd daar net niet tussen zit. Daar heb je bij deze geen last van!

IMG_1862b

En dan de reden dat ik overstag ben gegaan voor deze koptelefoon: de kabel is eenvoudig vervangbaar! Ik vind dit oprecht geniaal bedacht. De kussentjes zijn eenvoudig los te halen van de koptelefoon, ze zitten vast met kleine magneetjes. Daaronder zie je de kabel in de koptelefoon zitten. Van elke koptelefoon is de kabel het meest kwetsbaar, kabelbreuk treedt regelmatig op. Dat was bij mijn vorige ook het geval en het is ontzettend zonde want je kunt meteen dat hele ding weggooien, ook al is alleen de kabel kapot. Hier haal je simpelweg de kabel eruit en stop je er een nieuwe in! Er zit al een reserve kabel bij, dus voorlopig zit ik wel goed. Oh, en de kussentjes zijn ook los te verkrijgen, dus als ze vies en versleten zijn vervang je die ook eenvoudig.

Geluid

Dan het geluid, érg belangrijk natuurlijk. Ik vind het geluid goed, het klinkt mooi helder. Ik kan hem nu niet meer één op één vergelijken met mijn vorige koptelefoon, een Sennheiser, maar de lage tonen klinken sowieso beter. Ik heb wat popliedjes met een lage dreun in de muziek die niet lekker klonken op mijn vorige koptelefoon geluisterd met de nieuwe en het is een echte verbetering!

IMG_2309Ik vind het niet de meest fashionable koptelefoon, maar hij is ook niet lelijk.

Comfort

Zoals ik al eerder aangaf houd ik normaal gesproken niet zo van klemmende on-ear koptelefoons zoals deze. Mijn vorige koptelefoon was ook on-ear, maar zonder klem. Dit heeft echter ook weer een nadeel, want als ik voorover boog viel hij gegarandeerd van mijn hoofd. De B&W P3 blijft zeker goed zitten. De eerste keren dat ik hem langer dan een half uurtje op had, deden mijn oorschelpen oprecht pijn. Maar nu ik hem al meerdere uren gedragen heb krijg ik daar duidelijk minder last van, hij wordt inderdaad soepeler. Het gevoel verdwijnt niet volledig, daarvoor zit hij gewoon te stevig op mijn oren, maar het is niet meer pijnlijk. En dat ik nu gewoon voorover kan buigen om mijn fiets van het slot te halen zonder dat mijn hoofdtelefoon van mijn hoofd valt is toch ook wel fijn.

Ik wil hier echter nog wel even aan toevoegen dat de koptelefoon geen aanrader is voor brildragers. Ik draag dagelijks lenzen, maar in het weekend draag ik ook regelmatig een bril. Voor mensen die gewoon elke dag hun bril dragen is dit waarschijnlijk geen nieuws, maar pootjes die tussen je hoofd en je oren worden geklemd door een koptelefoon zijn echt niet fijn. Ik kon de koptelefoon met bril echt maar een paar minuten ophouden, daarna deed het te zeer. Nu is dit niet zo’n probleem voor mij omdat ik vaker lenzen draag dan een bril, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

IMG_1850b

Eindoordeel

Ik ben erg tevreden over de koptelefoon. Het geluid is goed, het comfort is goed genoeg en ten slotte vind ik het fantastisch dat je onderdelen in deze koptelefoon kan vervangen. Mijn huisdieren, ratjes, lusten namelijk nog wel eens een kabeltje hier en daar. En mijn vorige koptelefoon hield er na een onzichtbare kabelbreuk ook zomaar mee op, zonder dat ik er ooit gekke dingen mee had gedaan. Als dat bij deze koptelefoon gebeurt, dan gaat er een nieuw kabeltje in en dan kan ik weer verder. Ideaal!

Dan komt het enige echte minpuntje dat ik kan bedenken, en dat is de prijs. Die is niet mis namelijk: deze koptelefoon kost €199,99. Ik heb hem in de zomer voor de helft gekocht tijdens een speciale aanbieding. Voor dat geld vind ik het een goede deal. Ik betwijfel of ik er de €199,99 euro voor over had gehad.

Als je, net als ik, in een paar jaar tijd meerdere koptelefoons versleten hebt door stomme dingen als kabelbreuk, dan is deze toch zeker wel het overwegen waard, óók voor de normale prijs. Op de lange termijn zal je geld besparen door alleen onderdelen te vervangen in plaats van hele nieuwe koptelefoons aan te schaffen.

Deze koptelefoon is in o.a. audiospeciaalzaken verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, rood en blauw voor €199,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *