Wat is ASMR?

Wat is ASMR?

Ik maak ASMR videos. Maar wat is ASMR dan? ASMR is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response, een moeilijk klinkende term bedacht door de eerste mensen die er met elkaar over aan de praat raakten. Het is een tintelend gevoel dat zich bij mij alleen manifesteert bovenop mijn hoofd, zeg maar een prettig soort kippenvel. Bij andere mensen gaat dat gevoel soms ook door tot in de ruggengraat en armen. Het is een heel prettig gevoel en ik word er relaxed en slaperig van. Ken je die hoofdmassage spinnen? Ik vind die ook erg fijn en het gevoel lijkt er erg op. Ik kijk, of luister eigenlijk, ASMR filmpjes als ik gestrest ben of als ik niet in slaap kan vallen.

Ik ben in De Wereld Draait Door geweest in oktober 2012, een geweldige ervaring! Maar als ik het over kon doen zou het gesprek heel anders lopen. Ik heb persoonlijk een hekel aan de term “brainorgasm”, omdat dat impliceert dat het een seksueel iets is. Dat is het niet! Ik vind het vergelijkbaar met een massage krijgen. Het is iets best intiems, maar dat maakt het niet seksueel.

Geschiedenis

Het allereerste filmpje om dit ASMR gevoel bij andere mensen expres op te wekken stamt uit 2009. Het was begonnen met een thread op Reddit en WhisperingLife besloot een filmpje op te nemen en op YouTube te uploaden. De term ASMR was toen nog niet eens bedacht. Een paar jaar later zijn er duizenden ASMR kanalen en krijgt het onderwerp ook steeds meer aandacht in de media.

Ik heb zelf ontdekt wat het was in 2011, via een post op het persoonlijk blog van Mascha van beautygloss.nl. Ze deelde een video van VisualSounds1. Woaah, wat is dit? Er ging een wereld voor me open! Ik kende het gevoel wel, ik kreeg het toen ik jong was als andere meisjes met mijn haren speelden en soms in de les en in college. Maar ik had er nooit bij stilgestaan, nooit echt over nagedacht buiten de momenten dat ik het voelde, laat staan dat ik had geprobeerd uit te vinden wat het was!

Na ongeveer een half jaar filmpjes kijken op YouTube leek het me leuk om eens zelf iets te proberen. Op 3 januari 2012 postte ik mijn eerste video op mijn kanaal RelaxingSounds92. Daar kreeg ik leuke reacties op, dus maakte ik er meer. En zodoende ben ik nu vier jaar en ruim honderd video’s verder!

Triggers

Bovenstaande video is mijn meest populaire. Er zitten veel “triggers” in om het ASMR gevoel op te wekken die ik regelmatig doe in mijn video’s. Één van de belangrijkste is “nail tapping”, ik tik met mijn nagels op spulletjes. Ook blader ik een beetje door een boekje en praat ik af en toe zachtjes.

Er zijn bijna te veel triggers om op te noemen, iedereen heeft zijn eigen smaak. Maar iets wat zeker populair is tegenwoordig zijn zogenaamde “roleplays”, waarin de ASMR artist zijn of haar aandacht richt op jou. Voor mij is persoonlijke aandacht geen trigger, maar voor veel mensen wel. Ik kijk wel roleplays, maar ik doe dat vanwege het fluisteren en de vele fijne geluiden die ze vaak maken tijdens hun verhaal!

Een alombekende trigger uit de jeugd van veel mensen is Bob Ross, de schilder die soms op tv te zien was. Als je iemand online vraagt wat zijn eerste herinnering is, dan is het vaak Bob Ross! Net als spelletjes waarbij vriendjes woorden op je rug schreven en je het moest raden en naar de kapper gaan.

Wetenschap

Toen ik ASMR net ontdekt had bestond er een Wikipedia pagina, een paar maanden later was die verwijderd door Wikipedia zelf. ASMR was nog flink kleiner en onbekender dan het nu is en werd niet erkend als een bestaand iets. Nu is de following op internet echter zo groot dat het niet meer te negeren is en niet zo lang geleden is het eerste peer-reviewed artikel gepubliceerd in open access journal PeerJ. Als je geen zin hebt om het te lezen, één van mijn favoriete YouTube kanalen SciShow heeft de studie samengevat in een filmpje! Dit onderzoek klinkt niet bijzonder, maar je moet ergens beginnen. Hopelijk komen onderzoeken over wat er gebeurt in de hersenen tijdens het voelen van ASMR snel, ik ben ontzettend benieuwd!

“Maar ik vind het juist vreselijk!”

Wordt jij juist helemaal kriegel van die geluiden? Dat kan hoor. Ik merk dat het vaak een “love it or hate it” kwestie is. Veel mensen worden er helemaal onrustig van, andere mensen krijgen dat heerlijke tintelgevoel en weer anderen ervaren de “tingles” niet, maar vinden het wel rustgevend.

Ik zou zeggen, probeer het uit! Ook mensen die wel ASMR ervaren kunnen zich nog steeds onwijs ergeren aan bepaalde geluiden die andere mensen juist heerlijk vinden. Dus geef niet meteen op bij de eerste video die je bekijkt. En als je het een paar video’s later nog steeds niks vindt, dan is dat ook prima!

Vind je het niet alleen niet fijn, maar voel je echt agressie of andere heftige negatieve emoties bij het horen bij bepaalde geluiden, dan heb je misschien wel “misofonie”, wat letterlijk “haat van geluid” betekent. Misofonie is zo ongeveer het tegenovergestelde van ASMR en kan zeer vervelend zijn in je dagelijks leven. De meest voorkomende triggers zijn smak en andere eetgeluiden, waardoor mensen die die dit hebben soms helemaal niet meer andere mensen kunnen eten. Er bestaan behandelingen voor misofonie in Nederland, dus als je hieraan lijdt is het de moeite waard daar eens naar te kijken!

Interessante websites

Omdat het een beweging is die vooral op internet bestaat zijn er nogal wat websites die gewijd zijn aan ASMR. Hier even een lijstje voor als je er meer over wilt weten of filmpjes wilt vinden!

ASMR Univeristity

Een website opgericht en bijgehouden door een professor van Shenandoah University. Dr. Richard schrijft over nieuwe ontwikkelingen binnen het onderzoek van ASMR, interviewt mensen en is onlangs ook begonnen aan het bijhouden van alle belangrijke momenten in de geschiedenis van ASMR.

ASMR you ready

Een blog bijgehouden door meerdere mensen over uiteenlopende onderwerpen die allemaal met ASMR te maken hebben. Ze houden ook ASMR wedstrijden af en toe!

ASMR subreddit

Op de ASMR subreddit worden vooral filmpjes gedeeld. Als je niet houdt van filmpjes die speciaal gemaakt zijn voor ASMR doeleinden, dan kun je hier ook filmpjes vinden die het toevallig opwekken bij mensen, met de tag “unintentional”. Ook vinden er af en toe interessante discussies plaats, zoals deze.

Soothtube

Toen ik net begon met filmpjes kijken heb ik veel van deze site gebruik gemaakt. Hij wordt nu niet meer bijgehouden geloof ik, maar er staan nog veel filmpjes in categoriën, bijvoorbeeld “Bob Ross”, dus het is nog wel de moeite waard om eens te kijken!

Dat was mijn uitleg over ASMR. Ervaar jij ASMR? Heb je vragen? Laat het horen in de comments!

Liefs,

Jolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *