Lichaamsfuncties

Woman flower fartDe media staan vol met eten. Hele websites zijn gewijd aan recepten, Instagram staat vol met borden en kookwedstrijden zijn populaire tv-programma’s. Eten en drinken is leuk, lekker en een sociale activiteit. Maar zodra het in je mond verdwijnt houdt dat abrupt op.

Hoe verder het voedsel je lichaam in gaat, hoe sociaal ongewenster de boel wordt. Eerst een boer, oh, pardon. Daarna komen buikgeluiden, dan wordt het een beetje ongemakkelijk. Maar het ergste van alles zijn nog wel de darmen en wat die produceren: gas en poep.

Want oh wee als je een scheet laat, gatverdamme! Of het nou een knetterende of een stinkende is, winden is iets wat je niet doet in gezelschap, het is onbeleefd en vies, als vrouw al helemaal. Maar waarom nou toch?

Sure, wat er uit je darmen komt ruikt niet naar bloemetjes. En ik vind het ook niet fijn om in andermans luchten in het OV te zitten. Maar het is allemaal tamelijk onschuldig, het is niet alsof je ziek wordt van andermans ruften ruiken.

Nee, neem dan niezen. Al dat speeksel en slijm dat uit je mond komt vliegen, dat is echt niet lekker hoor. Maar dat is prima joh, we zeggen gewoon lachend gezondheid, ook al heb je zojuist drie mensen besmet met je verkoudheid!

We hebben dus niet de meest logische dingen als sociaal ongewenst bestempeld wil ik maar even zeggen. Poep is smerig en onbespreekbaar, en dat terwijl we er ontzettend van kunnen genieten. Want even eerlijk, er bestaan weinig dingen zo bevredigend als eindelijk die dikke drol kunnen draaien op de wc na lang wachten. De ópluchting.

Laat je door dit pleidooi voor plas, poep en scheten niet foppen: ik doe net zo goed mee met met de gène. Ik leg ook een papiertje in de openbare pot zodat mijn kak niet plonst. En ik heb ook eens een harde scheet gelaten tijdens een gesprek met een begeleider in een stille kamer en ik schaamde me ook écht wel.

Maar ik wil me er niet voor hóeven schamen. Schaamte is zo zonde van je tijd en energie, je zit er alleen maar jezelf mee in de weg. Winden en poepen is natuurlijk. We doen het allemaal. We kúnnen niet zonder.

Dus bij deze mijn coming out: ik poep, ik scheet, en ik stink. En dat is oké.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *