Duiken

Onderwater portret

Ik heb altijd gehouden van water. Ik vond zwemles geweldig toen ik jong was, vooral het onderwater zwemmen. Van de zee houd ik ook al zolang ik me herinner, maar we kwamen er bijna nooit, wonend in Twente. Als we dan op een vakantie eens bij zee kwamen, dan rende ik het water in en zag je me niet meer aan de kant tot we weer weg gingen. Voortdurend onder water, met mijn duikbrilletje op, achter de visjes aan! Ik weet niet precies wat het is, maar ik voel me gewoon heerlijk vrij onderwater. Je bent soort van gewichtsloos. Er is een extra dimensie waar je wat mee kan, namelijk de diepte. En ik vind het leven onderwater echt prachtig.

Ik weet nog, tijdens een speciale zwemles was er een duiker met wie je van de ene naar de andere kant van het zwembad mocht zwemmen, onderwater met de perslucht. Er werd me uitgelegd welk gebaar ik moest maken als ik naar boven wilde, maar dat heb ik niet nodig gehad. Ademen onderwater, wauw, die eerste keer heeft echt indruk op me gemaakt! Het is een gevoel dat me ook nooit meer echt los gelaten heeft. Toen ik wist waar ik ging studeren wist ik ook nog een ander ding zeker: ik ga bij een duikvereniging!

Zwembad onderwater.2Een onderwater memoryspel tijdens een zwemtraining van Calamari. Ik houd van mijn bril, snorkel en vinnen!

En (niet zo) toevallig was er een heel geschikte duikvereniging in Groningen, namelijk de Groninger Biologen Duikvereniging (GBD) Calamari! Ik ben meteen lid geworden, die proefduik had ik niet meer nodig (al heb ik hem wel gedaan natuurlijk). Een duikopleiding van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) bestaat uit theorielessen over zaken als materiaal en veiligheid met bijbehorende toetsen, en oefeningen doen met de duikuitrusting aan in het zwembad. Vervolgens moet je de oefeningen zowel in het zwembad als in buitenwater doen met een instructeur die ze af vinkt en na vijf buitenwater duiken heb je de 1-sters duikbrevet!

Koud op stoelDik ingepakt met warme thee na mijn eerste en ontzettend koude duik!

Ik weet mijn eerste buitenduik nog goed. Het was in maart. Het water was nog erg koud, ongeveer een graad of 4. Ik was ontzettend benieuwd en totaal niet bestand tegen de kou. Mijn duik heeft welgeteld 6 minuten geduurd totdat ik hem afbrak vanwege de hoofdpijn! Ik heb letterlijk in mijn logboek staan “ik vond het eigenlijk helemaal niet leuk”, ik krijg echt een beetje medelijden met verleden Jolien als ik dat lees haha! Een logboek houd je bij voor jezelf maar ook om te laten zien dat je duikervaring hebt als je bijvoorbeeld op vakantie een duik wilt maken met een duikschool die jou niet kent.

Maar even genoeg over duiken an sich, ik ga het nu hebben over de reden dat ik graag duik: het onderwater leven! Veel mensen denken dat er toch niks leuks leeft in dat bruine water van de Noordzee. Maar dat is echt niet waar, er leeft vanalles en het is nog mooi ook! In Nederland kun je overigens wel duiken in de Noordzee, maar dat is voor gevorderden en moet altijd met een boot. In Zeeland heb je duikstekken langs de kant waar je het water in kan lopen en dat is wat ik altijd doe. Nu komen er wat foto’s die gemaakt zijn door mijn vriend, alles hieronder is te zien als je in Nederland duikt!

IMG_0712

De eerste keren dat je gaat duiken mis je de kleine dingen nog compleet, omdat je nog zo bezig bent met je duiktechniek. Maar deze Europese zeekreeften zie je niet over het hoofd! Deze zitten overdag in hun holen, maar als je te dichtbij komt komen ze er wel eens dreigend uitwandelen. Je ziet ze bijna elke duik wel, dus na een paar keer is het niet meer heel bijzonder, maar toch vind ik het toffe beesten :)

IMG_0703

Noordzeekrabben zijn ook flinke jongens. Ik ben er eens tijdens een nachtduik bijna tegenaan gezwommen omdat ik niet op zat te letten en ik schrok best wel haha!

IMG_2087

Dit is een fluwelen zwemkrab, herkenbaar aan de rode oogjes. Deze is duidelijk een paar formaatjes kleiner. En als je goed kijkt zie je dat het er twee zijn! De onderste krab is een vrouwtje dat stevig door het mannetje wordt vastgehouden. Geen ander mannetje zal aan haar komen!

IMG_2110

Dit is een heremietkreeftje! Deze vind ik altijd zo leuk, zoals ze hun huisje meeslepen :)

28-10-2012 Zeelandbrug (2)2

Dit is nog een geleedpotige: de zwarte galathea. Zoals je kunt zien is dit exemplaar prachtig gekleurd. Waarom deze soort de zwarte galathea heet snap ik echt niet…

Tot nu toe heb ik voornamelijk beesten laten zien waarvan je ook al wel wist dat ze voorkomen in de Nederlandse wateren. Maar wat dacht je dan van het volgende dier?

26-10-2012 Zoetersbout (3)2

Ja ja, een heus zeepaardje! Oké, deze was wel een beetje verdwaald en zo zeldzaam dat heel duikend Nederland er naartoe kwam, maar toch. Het komt wel eens voor! Helaas heeft mijn vriend niet een betere foto kunnen maken, het was druk bij het zeepaardje, het is een klein beestje en de stroming was flink, dus dat is lastig fotograferen. Maar hij staat er wel op!

IMG_0445

Maar ook de gewone dieren zijn leuk, zo ziet een mossel eruit onderwater als hij open is. Prachtig toch?

IMG_0556

Botervisjes zijn zo schattig, ze verstoppen zich vaak goed! :)

IMG_0830

Deze groene zeedonderdpad verstopt zich ook goed zonder dat hij daar moeite voor hoeft te doen. Voor dit soort beesten moet je goed kijken! Wederom beetje gekke benaming, want ik heb hem nog nooit in een groene kleur gezien. De reden dat dit de groene zeedonderpad is en niet de gewone is dat witte uitsteeksel dan je naast zijn lip ziet!

IMG_0559 (2)

En dit is pas echt een zoekplaatje! Zandbodems zitten tijdens bepaalde momenten in het jaar vol met jonge platvisjes, maar dan moet je wel goed kijken! Als je op de foto klikt om ‘m te vergroten kan je hem wat makkelijker vinden, hij is wat klein maar hij is er echt!

IMG_2023

Bij koraal denk je misschien aan de superkleurrijke tropische wateren, maar in Nederland hebben we ook koraal! Deze soort heet dodemansduim.

En dan komen er nu veel foto’s van de favoriete categorie dieren van mijn vriend: naaktslakjes! Ze zijn vaak niet zo groot en altijd prachtig.

IMG_0407

We beginnen met het kleinste slakje uit deze fotoserie, de noordelijke knuppelslak. Het slakje is tot 15 mm groot, dus lastig op de foto te krijgen. Alle witte halve maantjes die je ziet zijn eipakketjes van deze soort!

7-10-2012(9) Schelphoek (Zeelandbrug)2

Dit is de gestippelde mosdierslak en deze wordt zo’n 30 mm groot. Wat een prachtige kleuren heeft dit beestje toch! Deze zie je niet zo vaak, het is geen algemene soort.

27-10-2012 Zeelandbrug 2

Hier nog een kleurrijke soort, de slanke ringsprietslak. Prachtig paars met witte tipjes op de papillen, zo heten de uitsteeksels op de rug van een naaktslak.

IMG_0839

Dit is de slanke waaierslak, ook wel het luciferslakje genoemd, gebaseerd op de kleur van de papillen.

IMG_0476

Hier is nog een slanke waaierslak, in iets ander licht zijn de kleuren ineens behoorlijk anders. Dit maakt het identificeren van soorten nog wel eens lastig, vooral als ze erg klein zijn zoals de eerste slak soort die we zagen.

IMG_0927

Dit is het wrattig mosdierslakje, niet zo’n heel lekkere naam. Deze soort heeft een vrij groot leefgebied, ik heb deze soort ook tijdens een duik bij Gibraltar gezien!

IMG_0464

Dit is de harlekijnslak, mooi fel geel als je er met je duiklamp op schijnt. Tijdens mijn eerste duikvakantie in Zeeland met mijn vriend was er werkelijk waar een explosie van deze soort, er zaten er wel 10 op elke steen. Na dat jaar is de soort weer gekelderd en is hij niet meer algemeen, zoals hij voor die vakantie ook was.

IMG_2101

Dit is de bruine plooislak, en ik vind het ontzettend jammer dat mijn vriend geen betere foto heeft, want ik denk dat dit mijn favoriete slakje is! Ik vind hem zo leuk, hij is lekker vol van bouw, hij heeft een mooi “rokje” en de kleurvariatie is erg groot! Hij is soms wit met donkere vlekjes, soms bruin met lichtere vlekjes, en soms donkerrood met goudgekleurde stipjes. Die laatste variant is echt prachtig, ik kan er dan ontzettend lang naar kijken. Zo lang dat mijn vriend, dé slakfanaat in ons huis, er zelfs al op uitgekeken is, haha!

IMG_2010

Tot slot is dit de egelslak. Deze vind ik ook leuk, al heb ik hem nog nooit gezien tijdens een duik, deze foto is gemaakt met een andere duikbuddy helaas. Hoewel de slanke slakjes met de lange papillen erg mooi zijn, vind ik de meer “blob” gevormde slakjes wel het leukst denk ik :)

IMG_2032

Wat je hier ziet is misschien wel het meest bijzondere wat je tegen kan komen in Zeeland, eieren van de pijlinktvis! Als je de foto vergroot dan zul je in al die compartementjes zwarte vlekjes zien, dat zijn de oogjes van de pijlinktvis-embryo’s, gaaf toch? Ik heb helaas nog nooit volwassenen gezien tijdens een duik, ze zijn erg schuw, maar ze zijn er dus wel!

IMG_2115

En als laatste een jonge sepia, ook wel de gewone zeekat genoemd. Lief hè? Hij wordt als volwassene wel zo’n 50 cm groot. Die komen dan wanneer het water 12 graden is na de winter naar Zeeland om het paaien, wat een erg spectaculair schouwspel is. Ik heb het helaas zelf nog nooit gezien, want je moet geluk hebben én je moet het water in dat 12 graden is. Dat is nog vroeg in de lente, en de kans dat je slecht weer op de kant hebt is best groot. Ik vind dat gewoon écht te koud helaas. Maar wanneer in de zomer de eitjes uitkomen kom ik wel babysepia’s tegen en daar word ik ook vrolijk van :)

Duiken is dus prachtig, maar al dit moois heeft helaas wel een prijskaartje; het is een erg dure hobby. De kosten beginnen met de uitrusting. Als je in Nederland wilt duiken wil je zeker een 7 mm pak en in de koudere tijden is een overpak van 5 mm ook nog aan te raden. Dan schoenen, handschoenen, duikbril, vinnen en een duiklamp. En als je niet bij een club zit waar je spullen kan lenen dan moet je ook een eigen vest, fles, automatenset en lood hebben. Dan heb je ook nog accessoires als duikcomputers en een mes. All in all ben je makkelijk een paar duizend euro kwijt. Dit gaat over een natpak trouwens, een droogpak werkt een beetje anders en is nog duurder dan nat duiken.

DuikuitrustingIk heb gezocht naar een foto waar ik rechtop met een vrolijk gezicht sta, maar die bestaan niet helaas, haha! Zoals je kunt zien ga je met aardig wat materiaal kopje onder, een beetje conditie heb je zeker nodig om al dit gewicht te tillen!

Ik heb alles zelf. Mijn pak heb ik van mijn ouders gekregen voor mijn verjaardag. Vest, fles en automatenset heb ik met veel geluk voor een ontzettend lage prijs tweedehands op de kop weten te tikken. Maar na aanschaf ben je er nog niet, want je moet ook zorgen dat je materiaal in goede conditie blijft. Dus keuringen en schoonmaakbeurten horen er ook nog bij en kosten ook gauw weer honderd euro.

De tweede reden is de opleiding zelf, normaal gesproken dan. Ik heb erg weinig kosten gehad aan opleiding, ik ben lid geworden van de ACLO (het overkoepelend studentensportorgaan), van de club zelf, wat ongeveer 70 euro is, en dan was er nog symbolisch bedrag van 50 euro voor opleiding plus NOB boek. Als je een opleiding doet bij een gewone duikschool ben je ook makkelijk een paar honderd euro lichter. Dus als je tijdens je studententijd denkt aan het halen van een duikbrevet, vooral doen! Goedkoper wordt het nooit meer. En het is natuurlijk ook gezellig ;)

Duikleider op de dijkZittend op de dijk tijdens een duikweekend met mijn club. Als je het water niet ingaat, dan houd je bij wie er wel gaat duiken en hoe lang ongeveer. Op die manier kun je mensen in de gaten houden mocht er iets misgaan.

De laatste reden dat duiken een dure hobby is, is het reizen. Ik woon in Leiden en de dichtstbijzijnde plek waar je niet te moeilijk kan duiken is Zeeland. Een dagje op en neer kán wel, maar je maakt er liever een weekend van, als je dan toch al bezig bent. En hoewel Zeeland leuk is, wil ik het liefst zuidelijker. Ik heb anderhalve week in Spanje gezeten en prachtig gedoken. Ik wil meer zien van de Middellandse zee, maar ook van de Rode Zee en Indonesië en … You get the idea.

Omdat mijn vriend en ik momenteel krap bij kas zitten, hebben we helaas geen mogelijkheden gehad om te duiken in ongeveer twee jaar. Dat vinden we erg jammer, maar het is niet anders. In de tussentijd genieten we maar van de foto’s die we nog hebben en dromen we over waar we zoal naartoe gaan als we weer wat te besteden hebben. En ik probeer bij deze andere mensen te laten zien hoe prachtig het duiken hier in Nederland al kan zijn! Ik hoop dat je het leuk vond en mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust bij de comments!

Eén gedachte over “Duiken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *