Keratosis pilaris

Vandaag ga ik het hebben over hetgeen van mezelf waar ik het minst blij mee ben, namelijk: mijn huid.

Mijn huid is een beetje anders, ik heb last van keratosis pilaris. Dit betekent dat de hoornlaag bij de haarzakjes van mijn huid niet goed rijpt en er haren ingroeien omdat ze niet door de huid kunnen breken. Soms ontstaan er ook ontstekingen bij die ingegroeide haartjes. Het gevolg is een droge en ruwe huid met overal pukkeltjes. Veel mensen herkennen dit wel van bijvoorbeeld de achterkant van je bovenarmen. Ik heb het echter overal. Over mijn armen, mijn benen, mijn billen…

IMG_1988bHier is een foto behoorlijk up close and personal. Dit is hoe de huid op mijn bovenbenen eruit ziet. Niet bepaald egaal dus.

Ik heb het al zolang ik me herinner. Toen ik jong was kreeg ik van kinderen die ik net ontmoet had steevast de vraag “heb je kippenvel?”. Ik was de vraag gewend en legde het altijd uit. Ik heb er gelukkig nooit veel verdriet van gehad vroeger, maar leuk vond ik het ook niet.

Tijdens mijn tienerjaren begon ik me er wel echt vervelend en onzeker over te voelen. Ik vond het soms eng om met blote armen en benen rond te lopen, want dan zag je al die pukkels zo goed. Ook kwam het besef dat je als meisje een zachte huid “hoort te hebben”, en die had ik niet. Mijn huid is juist heel ruw, welke jongen vind het dan fijn om mij aan te raken?

Tot die tijd wist ik eigenlijk niets over die pukkels overal. Ik kwam op een gegeven moment een beetje in de beautyblogs terecht en toen kwam er ineens een vraag over die bultjes voorbij én wat je eraan kon doen. Scrubben! En smeren, want mijn huid is ook ontzettend droog. Ik heb daarom van mijn huidverzorging mijn hobby gemaakt. Ik vind het tegenwoordig heerlijk om rond te snuffelen in de Rituals of The Body shop op zoek naar stevige scrubs en voedende body butters. Ik heb zo langzamerhand een behoorlijke collectie opgebouwd, dus ik mag van mezelf momenteel geen nieuwe meer kopen tot ik er ééntje op maak, haha!

IMG_1992bHier wat scrub producten die ik regelmatig gebruik. Ik houd van echt grove scrubs, deze drie doen goed hun werk!

Iets wat ook ontzettend goed werkt voor mijn huid is zeewater. Op mijn laatste duikvakantie had ik na een week de meest zachte huid die ik ooit gehad had. Tijdens die vakantie dook ik zo’n twee keer per dag, wat betekent dat ik elke dag twee keer het superstrakke en schurende natpak aan en uit moet trekken en twee keer ongeveer 40 minuten lig te weken in het zoute water. Mijn pukkels waren zelfs op de meest ruwe plekken bijna verdwenen!

Iets wat echt niet werkt bij mij dankzij mijn huid is waxen. Ik heb me een tijdje laten waxen met suiker en het resultaat was slecht. Omdat mijn haartjes niet goed doorkomen kregen we er geen regelmaat in, ik kreeg standaard na een week overal al weer haartjes. Uiteindelijk heb ik een lotion meegekregen waar appelcider azijn inzat, dat zou de bovenste laag van de huid voorzichtig oplossen en helpen tegen ingegroeide haren. Dit moest ik echter wel echt élke dag smeren en het stonk zo! Had ik net een hele collectie super lekker geurende body butters verzameld en dan moest ik voor de rest van mijn leven met die lotion verder. De lotion hielp wel, ik kreeg bijvoorbeeld geen ingegroeide haren meer van het waxen, maar ik ben uiteindelijk toch gestopt omdat het een vrij dure hobby is als student, zeker als je elke vier weken moet.

IMG_1995bDit zijn drie crèmes die ik regelmatig pak. De shea body butter van de Body Shop is wel een klassieker die iedereen met een erg droge huid in huis moet hebben. Dan nog een wat romiger crème van Rituals die heerlijk ruikt en ook goed voedt en als laatste een erg vloeibare crème van Garnier die ik pak als ik iets minder hydratatie nodig heb.

Tegenwoordig is mijn huid iets wat ik accepteer van mezelf, het hoort bij mij en het zal nooit verdwijnen. Ik heb er af en toe heus nog wel een baaldag van en dat mag ook. Ik kan er moeilijk altijd blij mee zijn. Maar ik kan door de juiste huidverzorging de boel behoorlijk verbeteren. Sommige plekken blijven eigenlijk altijd ruw, mijn ellebogen zijn niet glad te krijgen en mijn bovenbenen ook moeilijk. Maar op andere plekken op mijn armen zie je bijna geen pukkels meer als ik regulier scrub en goed smeer. En ik realiseer me maar al te goed dat ik ook vervelendere dingen had kunnen hebben, want ik heb geen pijn of jeuk, het is puur uiterlijk! Gelukkig zijn mannen er over het algemeen een stuk nuchterder over, mijn vriend boeit het echt totaal niet :)

Heb jij ook last van pukkeltjes? Wat doe jij allemaal voor je huid? Laat het weten in de comments!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *